Penne z kurczakiem i podgrzybkami w sosie na bazie białego wina z dodatkiem śmietany

Składniki:

makaron penne

2 filety z kurczaka

podgrzybki (świeże, lub mrożone- ja użyłam mrożonych)

1 cebula

1 kieliszek białego półwytrawnego wina

sól

świeżo zmielony pieprz

garść posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła

2 łyżki śmietany 18%

olej

Na patelnię dodajemy masło i odrobinę oleju. Smażymy na nich cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy fileta pokrojonego w kostkę. Gdy filet się usmaży dodajemy podgrzybki – ja użyłam mrożonych. Chwilę smażymy, dolewamy białe wino i smażąc czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy 2 łyżki śmietany 18%.

Dodajemy garść pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz.

Makaron wykładamy na talerz, dodajemy sos.

makaron1