Składniki:
1 opakowanie passaty Jamar (500g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
10 listków bazylii
śmietana 18%
kilka plasterków mozzarelli
sól
pieprz
opcjonalnie bulion drobiowy około 1/2 szkl.
Grzanki: bagietka 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku. Bagietkę kroimy na kromki, oliwę z oliwek mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, smarujemy tą oliwą kanapki, pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Grzanki podajemy do passaty.
Wykonanie passaty:
W dużym rondelku umieszczamy oliwę, cebulę, czosnek, chwilę dusimy, dodajemy posiekaną bazylię, passatę, trochę wody lub bulionu by rozcieńczyć odrobinę krem. Blendujemy wszystko na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wylewamy passatę, dodajemy 2 plasterki mozzarelli i śmietanę. Podajemy z listkiem świeżej bazylii.