Szybkie danie jednogarnkowe.
Jeśli raz spróbujecie risotto, lub paella przekonacie się jak łatwe i szybkie może być przygotowanie obiadu. Wystarczy kilka składników i możecie samodzielnie kreować smak.
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
krewetki (u mnie Vannamei)
1/2 opakowania warzyw mrożonych- ja użyłam polskich (cukinia, małe kukurydzki, fasolka szparagowa, kukurydza, możecie użyć także świeżych warzyw)
2 pomidory
1/2 czerwonej świeżej papryki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szkl ryżu (najlepiej takiego do risotto, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego białego ryżu)
1/2 kieliszka białego półwytrawnego wina
sól
świeżo zmielony pieprz
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
mielone chilli (ja mam takie w młynku- jest super, bo mieląc płatki chilli nadaję potrafię intensywniejszy smak)
natka pietruszki
Na dużą patelnię wrzucam masło i pokrojony w plasterki czosnek, dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, chwilę smażę. Dodaję mrożone warzywa, chwilę duszę. Dolewam pół kieliszka białego wina, chwilę mieszam składniki, by wino odparowało. Dodaję ryż, chwilę mieszam, dolewam przegotowaną wodę. Doprawiam solą, pieprze, wędzoną papryką.
Mieszam tak przez 5 minut dolewając co chwilę wodę. Ryż musi wypić wody tyle ile potrzebuje.
Dodaję krewetki. Mieszam dusząc jeszcze przez 5 minut. Dodaję sparzone i pokrojone pomidory (bez skórki i gniazd nasiennych), a także koncentrat pomidorowy i zmielone płatki chilli.
Mieszam i duszę jeszcze przez 2-3 minuty.
Na końcu dodaję około 1 łyżki posiekanej natki pietruszki i podaję.