Składniki:
ciasto francuskie
1 czerwona papryka
5 plasterków szynki konserwowej
100 g sera cheddar
4 jajka
1 jajko do posmarowania ciasta
1 łyżka oleju
Ciasto francuskie kroję na 8 kwadratów. 1 kwadrat moczę wodą za pomocą pędzelka i przykładam do niego drugi kwadrat. Chodzi mi o to by ciasto francuskie się przykleiło.
Czynność powtarzam- tak powstają mi 4 (podwójne) kwadraciki.
1 jajko roztrzepuję w kubeczku, smaruję pędzelkiem po wierzchu kwadracików.
Piekę kwadraciki w 200 stopniach przez około 15 minut.
Mają się upiec – będą wysokie i lekko żółte.
Wyjmuję ciasto i przygotowuję farsz.
Na patelnię wlewamy olej i pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, chwilę dusimy.
W kwadracikach wykrawam kwadratowy otwór, przyciskam na środku ciasto żeby stworzyć taką miseczkę. Na dno powstałej miseczki wkładam 1 łyżkę papryki z szynką, posypuję startym na grubych oczkach cheddarem, rozbijam jajko i na jajko jeszcze odrobinę cheddaru.
Zapiekam w 200 stopniach do ścięcia się białka – około 10 minut.
Podaję posypane świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.