Idealne na tłusty czwartek, ale też genialne we wtorek, środę czy niedzielę 🙂
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
3 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania pączków
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski.
W oddzielnej misce umieszczamy ser biały przepuszczony przez maszynkę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku nadal miksując (białka umieszczamy w oddzielnej misce – ubijamy pianę).
Do miski z mąką przekładamy masę serową, dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, dodajemy śmietanę, sól, łyżkę spirytusu lub octu. Mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy pianę z 4 białek.
Formujemy kulki (rękami zmoczonymi w wodzie, lub łyżką)
Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.