Tłusty czwartek? A u mnie tłusty tydzień.
Faworki, zwane także chrustem. Nobla temu, kto wymyślił, że ciasto można usmażyć. Jest takie wspaniałe.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżka spirytusu lub ocetu
1/2 łyżeczki cukru
1/2łyżeczki soli
5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie ciasto. Wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy prostokąt. Nacinamy prostokąt w środku i zawijamy krótszy bok prostokąta tak by przełożyć go przez powstałą w prostokącie dziurkę.
Mam nadzieję, że instrukcja jest czytelna. Jeśli nie, to zawińcie jak chcecie, albo smażcie bez zawijania.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.