Pyszne ciacho. Orzechy doskonale przełamują jego słodki smak. Szybkie w przygotowaniu. Polecam.
Składniki:
1/2 szkl mleka
3 łyżki kakao
1,5 szkl cukru
1 kostka masła lub margaryny (250 g)
4 jajka
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
polewa czekoladowa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 36%
Mleko, kakao, cukier wkładamy do rondelka i mieszamy do czasu połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Dodajemy masło lub margarynę pokrojone w kosteczkę, mieszamy aby margaryna lub masło się rozpuściły. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka wmieszać w ostudzoną masę kakaową. Dodać mąkę z proszkiem, zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać 3 łyżki posiekanych orzechów i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, piec w 180 stopniach przez 45 minut.
Gdy ciasto wystygnie polewamy go polewą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Jak przygotować polewę?
Do rondelka wkładamy 3 łyżki śmietany 36%, chwilę ją gotujemy aż zrobi się gorąca. Wyłączamy palnik, dodajemy pokruszoną czekoladę gorzką i mieszamy. Czekolada się rozpuści. Polewamy nią ciasto.