Murzynek z orzechami

Pyszne ciacho. Orzechy doskonale przełamują jego słodki smak. Szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Składniki:

1/2 szkl mleka

3 łyżki kakao

1,5 szkl cukru

1 kostka masła lub margaryny (250 g)

4 jajka

1,5 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

polewa czekoladowa:

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

3 łyżki śmietany 36%

 

Mleko, kakao, cukier wkładamy do rondelka i mieszamy do czasu połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Dodajemy masło lub margarynę pokrojone w kosteczkę, mieszamy aby margaryna lub masło się rozpuściły. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka wmieszać w ostudzoną masę kakaową. Dodać mąkę z proszkiem, zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać 3 łyżki posiekanych orzechów i delikatnie wymieszać.

 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, piec w 180 stopniach przez 45 minut.

Gdy ciasto wystygnie polewamy go polewą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Jak przygotować polewę?

Do rondelka wkładamy 3 łyżki śmietany 36%, chwilę ją gotujemy aż zrobi się gorąca. Wyłączamy palnik, dodajemy pokruszoną czekoladę gorzką i mieszamy. Czekolada się rozpuści. Polewamy nią ciasto.

 

murzynek1

murzynek2

murzynek3

murzynek4