Wspaniały, obłędnie pomidorowy makaron z krewetkami. Ulubione danie syna.
Składniki:
makaron fettuccine (lub inny przez Was lubiany)
krewetki argentyńskie – ja użyłam 270 g
1 puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/4 łyżeczki mielonego chilli
1 garść natki pietruszki
50 g czerwonego wytrawnego białego wina
1/2 cebuli
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu.
Na patelnię wkładamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy krewetki obrane – oczyszczone (krewetki argentyńskie kupiłam a pancerzykach, mrożone, przelałam je ciepłą wodą, wyrwałam im nóżki, obrałam z pancerzyków, pozbawiłam ogonków, delikatnie nakroiłam grzbiet- tam znajduje się brązowa niteczka- żyłka – tak wolę to nazwać, choć to coś innego 😉 ale jeśli nie wiecie, to lepiej dla Was. Następnie oczyszczone krewetki umyłam dokładnie pod wodą, szczególnie miejsce po tej brązowej żyłce, tam nie może nic z niej zostać, ma być czyściutkie wgłębienie)
Smażymy krewetki do czasu aż zrobią się białe. Dodajemy puszkę pomidorów i wino. Dusimy do czasu aż wino wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli.
Dodajemy śmietanę i połowę posiekanej pietruszki.
Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem, dodajemy krewetki i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Pyyycha.