Fetticcini z krewetkami w ostrym sosie pomidorowym

Wspaniały, obłędnie pomidorowy makaron z krewetkami. Ulubione danie syna.

Składniki:

makaron fettuccine (lub inny przez Was lubiany)

krewetki argentyńskie – ja użyłam 270 g

1 puszka pomidorów krojonych

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1/4 łyżeczki mielonego chilli

1 garść natki pietruszki

50 g czerwonego wytrawnego białego wina

1/2 cebuli

1 łyżka masła

2 łyżki śmietany 18%

Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu.

Na patelnię wkładamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy krewetki obrane – oczyszczone (krewetki argentyńskie kupiłam a pancerzykach, mrożone, przelałam je ciepłą wodą, wyrwałam im nóżki, obrałam z pancerzyków, pozbawiłam ogonków, delikatnie nakroiłam grzbiet- tam znajduje się brązowa niteczka- żyłka – tak wolę to nazwać, choć to coś innego 😉 ale jeśli nie wiecie, to lepiej dla Was. Następnie oczyszczone krewetki umyłam dokładnie pod wodą, szczególnie miejsce po tej brązowej żyłce, tam nie może nic z niej zostać, ma być czyściutkie wgłębienie)

Smażymy krewetki do czasu aż zrobią się białe. Dodajemy puszkę pomidorów i wino. Dusimy do czasu aż wino wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli.

Dodajemy śmietanę i połowę posiekanej pietruszki.

Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem, dodajemy krewetki i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Pyyycha.

makaron z krewetkami

makaron z krewetkami2