Już są. Wspaniałe jagody 🙂
Uwielbiam muffiny w kropki. Jagódki nadają się idealnie do roli słodkich kropeczek w smakowitym cieście 🙂
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 kostki masła (ok 100 g)
1 szkl. jogurtu naturalnego
3 jajka
Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączmy masło z jogurtem i jajkami w jednej misce.
W drugiej misce łączymy ze sobą składniki suche.
Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Do papilotek wkładamy po 1 łyżce masy. Wrzucamy jagody. Przykrywamy drugą łyżką masy.
Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut.
Ja sprawdzam czy muffiny się już zarumieniły.
Wychodzi około 9 muffinek.