Muffiny z jagodami

Już są. Wspaniałe jagody 🙂

Uwielbiam muffiny w kropki. Jagódki nadają się idealnie do roli słodkich kropeczek w smakowitym cieście 🙂

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1/2 łyżeczki sody

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/2 kostki masła (ok 100 g)

1 szkl. jogurtu naturalnego

3 jajka

Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączmy masło z jogurtem i jajkami w jednej misce.

W drugiej misce łączymy ze sobą składniki suche.

Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Do papilotek wkładamy po 1 łyżce masy. Wrzucamy jagody. Przykrywamy drugą łyżką masy.

Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut.

Ja sprawdzam czy muffiny się już zarumieniły.

Wychodzi około 9 muffinek.

muffiny jagodowe_m