Ulubione danie mojego młodszego synka. Sam degustował podczas gotowania czy smak jest taki jakiego oczekuje 🙂
Mój mały kucharz 🙂
Składniki:
4 łyżki mąki
olej do smażenia
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 marchewka
1/4 pietruszki korzeń
garść natki pietruszki
1/2 kostki rosołowej
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
Składniki na klopsiki:
500 g mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/4 posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Wszystkie składniki na klopsiki mieszam. Rękami zmoczonymi w wodzie formuję kulki i obtaczam je w mące. Smażę na oleju z każdej strony.
W małym garnku, lub rondelku gotuję wodę, dodaje kostkę rosołową i starte na tarce o dużych oczkach – marchewkę i pietruszkę. Dodaję podsmażone klopsiki, chwilę gotuję na małym ogniu. Wywar powinien przykrywać pulpeciki jeśli tak się nie dzieje obracam je. Doprawiam wywar solą i pieprzem. Dodaję koncentrat. W oddzielnym kubeczku mieszam mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlewam do gotującego się wywaru z pulpetami. Sos nam się zagęści. Dodaję natkę pietruszki. Podaję z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.