Makaron tagliatelle z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym

Ja chyba nic innego nie potrafię gotować? Powinnam tego bloga nazwać kluchy na milion sposobów.

Nie mogłam się jednak opanować. Uwielbiam korzystać z sezonowości w kuchni. W chwili obecnej grzyby rządzą. Był już obiad z dodatkiem szlachetnego borowika, ale zanim zdążyłam zrobić zdjęcie i dodać tu przepis talerze zniknęły ze stołu 😉 Dlatego dzisiaj kurki. Wspaniałe, żółciutkie, przepyszne grzybki, które uwielbiają towarzystwo cebulki, śmietany.

Składniki:

makaron tagliatelle

2 filety z kurczaka

kurki około 200 g

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

200 ml śmietany 18% (nie zabijcie – uwielbiam taką w tym konkretnym sosie)

sól

świeżo zmielony pieprz

Makaron gotujemy al’dente.

Na patelnię dodaję olej, na nim duszę pokrojoną w kostkę cebulkę i rozmiażdżony ząbek czosnku. Dodaję umyte i oczyszczone kurki. Chwilkę duszę. Dodaję pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Gdy kurczak się usmaży dodaję sól, pieprz i śmietanę.

Tak, proste, tak szybkie i tak genialne w swojej prostocie.