Składniki:
uda z kurczaka bez skory i kości
3 łyżki masła
5 łyżek oleju
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
szpinak świeży (200 g)
200 ml śmietany 30%
10 suszonych pomidorów z zalewy z ziołami
10 pomidorków koktajlowych
mąka
sól
pieprz
Na patelnię wrzucam masło (2 łyżki), dodaję olej.
Mięso solę, pieprzę, obtaczam w mące. Smażę z obydwu stron na złoty kolor.
Przekładam mięso na talerz.
Dokładam 1 łyżkę masła na patelnię. Wrzucam cebulę i czosnek (rozmiażdżony) chwilę duszę. Dodaję szpinak. Gdy szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodaję mięso.
Chwilę musi się podusić tak samo ze szpinakiem (około 15 minut), od czasu do czasu mieszam.
Dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory.
Duszę (około 15 minut) – mieszam czasami.
Zalewam śmietaną 30%, solę, pieprzę.
Duszę jeszcze jakieś 10-15 minut.
Dodaję pokrojone świeże pomidorki koktajlowe, duszę 2 minuty.
Podaję z młodymi ziemniaczkami, polecam powstałym sosem.