Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

uda z kurczaka bez skory i kości

3 łyżki masła

5 łyżek oleju

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

szpinak świeży (200 g)

200 ml śmietany 30%

10 suszonych pomidorów z zalewy z ziołami

10 pomidorków koktajlowych

mąka

sól

pieprz

Na patelnię wrzucam masło (2 łyżki), dodaję olej.

Mięso solę, pieprzę, obtaczam w mące. Smażę z obydwu stron na złoty kolor.

Przekładam mięso na talerz.

Dokładam 1 łyżkę masła na patelnię. Wrzucam cebulę i czosnek (rozmiażdżony) chwilę duszę. Dodaję szpinak. Gdy szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodaję mięso.

Chwilę musi się podusić tak samo ze szpinakiem (około 15 minut), od czasu do czasu mieszam.

Dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Duszę (około 15 minut) – mieszam czasami.

Zalewam śmietaną 30%, solę, pieprzę.

Duszę jeszcze jakieś 10-15 minut.

Dodaję pokrojone świeże pomidorki koktajlowe, duszę 2 minuty.

Podaję z młodymi ziemniaczkami, polecam powstałym sosem.

kurczak

kurczak1