Szybki pyszny obiad? Czerpmy z kuchni chińskiej. To moja wersja tego, co zwykle dostajemy w zgrabnym pudełku. U mnie na talerzu i można jeść pałeczkami, lub widelcem (widelcem wolały dzieci, pałeczkami postanowiły pobawić się w wojnę na szable)
Porcja na 4 osoby + mała dokładka dla największego domowego głodomora (czyli dla mnie)
Składniki:
2 filety z kurczaka
1/4 opakowania mieszanki chińskiej (powinna być marchewka, suszone grzyby mun, papryka czerwona, papryka zielona – ale poszłam na łatwiznę, stąd mrożone chińskie warzywa)
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
4 łyżki prażonej cebuli
2 łyżki białego sezamu
1 opakowanie makaronu ryżowego
olej sezamowy
sól
pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fileta pokrojonego w kostkę. Dodajemy mieszankę chińskich warzyw mieszamy. Dodajemy cebulę i sezam a także sos sojowy. Mieszamy.
Makaron ryżowy gotujemy 4 minuty, (na opakowaniu było 5-6 ,minut ale ja gotuję krócej, bo dodaję do mięsa i chwilę jeszcze z mięsem duszę), przelewamy makaron zimną wodą i dodajemy do mięsa.
Szybkie, pyszne, lekkie.
Po prostu mniam.