Kurczak z makaronem ryżowym

Szybki pyszny obiad? Czerpmy z kuchni chińskiej. To moja wersja tego, co zwykle dostajemy w zgrabnym pudełku. U mnie na talerzu i można jeść pałeczkami, lub widelcem (widelcem wolały dzieci, pałeczkami postanowiły pobawić się w wojnę na szable)

Porcja na 4 osoby + mała dokładka dla największego domowego głodomora (czyli dla mnie)

Składniki:

2 filety z kurczaka

1/4 opakowania mieszanki chińskiej (powinna być marchewka, suszone grzyby mun, papryka czerwona, papryka zielona – ale poszłam na łatwiznę, stąd mrożone chińskie warzywa)

4 łyżki sosu sojowego ciemnego

4 łyżki prażonej cebuli

2 łyżki białego sezamu

1 opakowanie makaronu ryżowego

olej sezamowy

sól

pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fileta pokrojonego w kostkę. Dodajemy mieszankę chińskich warzyw mieszamy. Dodajemy cebulę i sezam a także sos sojowy. Mieszamy.

Makaron ryżowy gotujemy 4 minuty, (na opakowaniu było 5-6 ,minut ale ja gotuję krócej, bo dodaję do mięsa i chwilę jeszcze z mięsem duszę), przelewamy makaron zimną wodą i dodajemy do mięsa.

Szybkie, pyszne, lekkie.

Po prostu mniam.

 

kurczak po chinsku