Gołąbki bez zawijania

Uwielbiam gołąbki. Lecz gdy myślę o ogromnej główce kapusty, którą mam podgotowywać w garnku, w którym mi się mieści, a później moje dzieci i tak zdejmują liść z gołąbka, by wydłubać środek, to aż mi się odechciewa.

Dlatego ukrycie kapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie 🙂

 

Składniki:

1/4 główki średniej kapusty

1 woreczek ryżu

500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki)

2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików

2 łyżki kaszy manny

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

1/2 łyżeczki tymianku

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju do smażenia cebuli z czosnkiem + olej do smażenia kotlecików

 

Sos pomidorowy:

bulion warzywny (ja miałam rosół poprzedniego dnia, więc bulion był idealny)

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

sól, pieprz

1 łyżka śmietany

1 łyżka mąki

1 łyżeczka cukru

 

Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z gotująca się , lekko osoloną wodą, gotujemy przez 10 minut. Wlewamy na sito, czekamy aż wystygnie.

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię wraz z 2 zgniecionymi ząbkami czosnku. Chwilę podsmażamy na oleju.

Ryż gotujemy według czasu podanego na opakowaniu- może być trochę krócej (tak o 3 minuty krócej).

 

Do dużej miski dajemy mięso, dodajemy wystudzoną kapustę, cebulę z czosnkiem, przyprawy. Mieszamy.

Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy an złoty kolor.

Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia.

Zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym z powyższych składników (gotowany przez 10 minut).

Wstawiamy gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Podajemy same lub z ziemniakami.

Pyszne. Dzieci sądzą, że to zwykłe, pyszne kotlety, i kapusty nikt nie dostrzega 🙂

 

golabki_m