Uwielbiam gołąbki. Lecz gdy myślę o ogromnej główce kapusty, którą mam podgotowywać w garnku, w którym mi się mieści, a później moje dzieci i tak zdejmują liść z gołąbka, by wydłubać środek, to aż mi się odechciewa.
Dlatego ukrycie kapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie 🙂
Składniki:
1/4 główki średniej kapusty
1 woreczek ryżu
500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki)
2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików
2 łyżki kaszy manny
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia cebuli z czosnkiem + olej do smażenia kotlecików
Sos pomidorowy:
bulion warzywny (ja miałam rosół poprzedniego dnia, więc bulion był idealny)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z gotująca się , lekko osoloną wodą, gotujemy przez 10 minut. Wlewamy na sito, czekamy aż wystygnie.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię wraz z 2 zgniecionymi ząbkami czosnku. Chwilę podsmażamy na oleju.
Ryż gotujemy według czasu podanego na opakowaniu- może być trochę krócej (tak o 3 minuty krócej).
Do dużej miski dajemy mięso, dodajemy wystudzoną kapustę, cebulę z czosnkiem, przyprawy. Mieszamy.
Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy an złoty kolor.
Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia.
Zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym z powyższych składników (gotowany przez 10 minut).
Wstawiamy gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Podajemy same lub z ziemniakami.
Pyszne. Dzieci sądzą, że to zwykłe, pyszne kotlety, i kapusty nikt nie dostrzega 🙂