Bardzo pożywny, pachnący wyjątkowo, smakujący orientalnie.
Składniki:
3 filety z kurczaka lub 2 filety z indyka – lepszy indyk – jest mniej suchy
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka curry
1 łyżeczka kurkumy
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
szczypta chilli suszonego, lub 1/2 świeżego chilli drobno posiekanego
sól
pieprz
1 szczypta kminu rzymskiego
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w curry, kurkumie, soli i kminie. Odstawiamy na 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewany odrobinę oleju i na nim dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy, dodajemy zamarynowanego fileta i dusimy.
Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy razem przez 20 minut. Dodajemy sól, pieprz.
Podajemy z ugotowanym ryżem.