Drożdżówki z serem idealne do porannej kawy

Tak – jestem tą szczęśliwą osobą, która posiada drożdże. Uwielbiam się z nimi bawić 😉 Uwielbiam gdy dzięki nim zachodzą te przedziwne reakcje, dzięki którym drożdżówki są wspaniałe i pachnące, rogaliki wdzięczą się cudaśnie a chleb znika po 1 godzinie od upieczenia.

Polecam Wam dzisiaj drożdżówki z serem. Nie powiem Wam ile zjadł mąż za jednym posiedzeniem przed talerzem, bo ja mu nie liczę, ale duuuużo 😉

Składniki na ciasto (mi wyszło 16 drożdżówek):

1/2 kostki drożdży (50 g)

1 szkl ciepłego mleka

40 g cukru

1/2 kg mąki

1/2 kostki rozpuszczonego masła (100 g )

1 jajko

Do miski włożyć drożdże, ciepłe mleko, dodać 1 łyżkę cukru (z tych 40 g na ciasto) i 2 łyżki mąki (z tego 1/2 kg). Zostawić zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto. Wymieszać.

Rozwałkować na stolnicy na prostokąt.

Masa serowa:

250 g sera twarogu półtłustego

2 żółtka

40 g cukru zwykłego

10 g cukru waniliowego

Składniki ma masę mieszamy.

Wykładamy masę serową na ciasto – równomiernie rozsmarowujemy. Dłuższy bok ciasta zawijamy do środka, na niego zawijamy drugi dłuższy bok, także tworzy nam się płaski rulon.

Rulon kroimy na mniejsze i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy zawinięte- takie obrócone rulony. Smarujemy je białkiem pozostałym z żółtek z masy serowej.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.