Mój synuś je uwielbia. Dla mnie zbyt ostre, on jest zachwycony.
Na 4 słoiczki zużyłam:
1 kg malutkich ogórków
2 łyżki soli
1 czubata łyżka ostrej mielonej papryki
10 ząbków czosnku
Składniki na zalewę:
1 szkl octu
1/2 kg cukru
1/4 szkl oleju
Ogórki kroję na ćwiartki. Umieszczam w misce. Solę i zostawiam na 4 godziny żeby ogórki puściły wodę. Wylewam wodę, dodaję ostrą paprykę i pokrojony w plasterki czosnek.
Zostawiam na chwilę żeby składniki się przeżarły.
Gotuję zalewę. Cukier musi się rozpuścić.
Umieszczam ogórki w słoiku, zalewam zalewą i pasteryzuję 10 minut.
Doskonałe do obiadu – świetnie smakują do mielonych z ziemniakami 😉