Krokodylki czyli ogórki na zimę na ostro

Mój synuś je uwielbia. Dla mnie zbyt ostre, on jest zachwycony.

Na 4 słoiczki zużyłam:

1 kg malutkich ogórków

2 łyżki soli

1 czubata łyżka ostrej mielonej papryki

10 ząbków czosnku

Składniki na zalewę:

1 szkl octu

1/2 kg cukru

1/4 szkl oleju

Ogórki kroję na ćwiartki. Umieszczam w misce. Solę i zostawiam na 4 godziny żeby ogórki puściły wodę. Wylewam wodę, dodaję ostrą paprykę i pokrojony w plasterki czosnek.

Zostawiam na chwilę żeby składniki się przeżarły.

Gotuję zalewę. Cukier musi się rozpuścić.

Umieszczam ogórki w słoiku, zalewam zalewą i pasteryzuję 10 minut.

Doskonałe do obiadu – świetnie smakują do mielonych z ziemniakami 😉

krokodylki