Zapiekanka ryżowa z kurczakiem z rosołu

Mój taka robił w domu często tą zapiekankę. Jest wspaniała. Jednocześnie wykorzystujemy mięso z rosołu na które często nie mamy pomysłu.

Składniki:

3 udka z rosołu

1 torebka ryżu

1/2 puszki zielonego groszku

1 cebula

10 pieczarek

olej

sól

pieprz

15 dag sera żółtego (edamski, lub gouda)

1 kulka mozarelli

pietruszka – opcjonalnie

Ryż gotuję w osolonej wodzie.

Na patelni z odrobiną oleju smażę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy pieczarki już dochodzą dodaję pokrojone mięso z rosołu (u mnie były to 3 udka). Doprawiam solą i pieprzem.

Do dużej miski przekładam ryż, zawartość patelni, groszek zielony, garść startego na tarce żółtego sera i pół kulki mozzarelli drobno posiekanej.

Wszystko mieszam. Przekładam do żaroodpornego naczynia. Posypuję startym żółtym serem i układam plastry pozostałej mozzarelli. Zapiekam w 180 stopniach przez 20 minut.

Posypuję świeżą pietruszką i podaję.

Pycha.

zapiekanka

zapiekanka2