Mój taka robił w domu często tą zapiekankę. Jest wspaniała. Jednocześnie wykorzystujemy mięso z rosołu na które często nie mamy pomysłu.
Składniki:
3 udka z rosołu
1 torebka ryżu
1/2 puszki zielonego groszku
1 cebula
10 pieczarek
olej
sól
pieprz
15 dag sera żółtego (edamski, lub gouda)
1 kulka mozarelli
pietruszka – opcjonalnie
Ryż gotuję w osolonej wodzie.
Na patelni z odrobiną oleju smażę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy pieczarki już dochodzą dodaję pokrojone mięso z rosołu (u mnie były to 3 udka). Doprawiam solą i pieprzem.
Do dużej miski przekładam ryż, zawartość patelni, groszek zielony, garść startego na tarce żółtego sera i pół kulki mozzarelli drobno posiekanej.
Wszystko mieszam. Przekładam do żaroodpornego naczynia. Posypuję startym żółtym serem i układam plastry pozostałej mozzarelli. Zapiekam w 180 stopniach przez 20 minut.
Posypuję świeżą pietruszką i podaję.
Pycha.