Gdybyście spytali mojego starszego synka na jaką zupę ma ochotę, o każdej porze roku powiedziałby – krem z dyni. I chociaż ja tą zupę wolę robić sezonowo – w okresie jesiennym, to najchętniej sprawiałabym mu tą przyjemność częściej. Ale żeby tak się stało musiałabym pokusić się o plantację całoroczną 🙂
W obecnych naszych warunkach mieszkaniowych jest to jednak niemożliwe.
Składniki:
1/2 dyni
1 cebula
2 łyżki masła
2 marchewki
3 ziemniaki
1 korzeń pieruszki
1/4 selera
sól
pieprz
śmietana 18%
Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam posiekana w kostkę cebulę. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię, chwilę duszę. Przekładam do garnka. Zalewam wodą i dodaję pozostałe warzywa pokrojone w grubszą kostkę. Gotuję około 20 minut. Po tym czasie dodaję sól, pieprz, śmietanę i blenduję całość.
Sprawdzam smak, zwykle dodaję jeszcze odrobinę papryki chilli mielonej, bo mój synek lubi pikantne potrawy.
Podaję z groszkami ptysiowymi, lub grzankami pokrojonymi w małe kosteczki.