Krem z kalafiora z koperkiem

Mój tata co roku przygotowuje dla mnie pojemniczki pełne pietruszki, koperku, lubczyku. Idealnie posiekane, gotowe do wrzucenia do zupy. Mrozi zieleninę specjalnie dla mnie, by z dumą mi je ofiarować. Przez całą zimę mam zieleninkę d zupki.

Mój syn nie lubi kalafiora. Ale gdy widzi krem, nie jest w stanie mu się oprzeć.

Tak więc często przemycam moim dzieciom warzywa.

Składniki:

kilka różyczek kalafiora

2 marchewki

2 ziemniaki

1/2 selera

1/4 pora

1 pietruszka

1 bulionetka drobiowa Knorr (wiem, wiem, nie powinnam, ale nie miałam mięska by zrobić wywar mięsny)

3 łyżki śmietany

1 garść posiekanego koperku

sól

pieprz

2 kromki chleba – robię z nich grzanki w tosterze wyskakującym

 

Do garnka z wodą wrzucam bulionetkę. Czekam aż woda się zagotuje a bulionetka rozpuści.

Dodaję obrane i pokrojone w małe kawałeczki warzywa i koperek. Gotuję aż warzywa zmiękną, dodaję śmietanę.

Blenduję wszystko. Próbuję. W razie potrzeby solę i pieprzę. Mniam.

 

krem z kalafiora_m