Obłędnie soczyste w środku kęski kurczaka zniknęły w mgnieniu oka. Doskonałe na kolację, imprezę ze znajomymi albo obiad.
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki dobrego ketchupu (u mnie Heinz)
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta papryki słodkiej mielonej
Sos:
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
2 rozgniecione ząbki czosnku
olej do smażenia
Filecika z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w paseczki.
W misce umieszczam jajka, mąkę, ketchup, sól, pieprz, czerwoną paprykę – mieszam do uzyskania gładkiej masy. Wrzucam paseczki kurczaka i dokładnie mieszam by te oblepiły się ciastem. Zostawiam na 15-20 minut by ciasto oddało trochę smaku kurczakowi.
Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podaję z sosem czosnkowym.