Składniki:
1 kostka masła
1 szkl. cukru
5 jajek (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl mąki
2 łyżki wódki, lub rumu
1 opakowanie owoców kandyzowanych (100g)
1 garść rodzynek
1/2 opakowania suszonych owoców Helio
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać po 1 żółtku, nadal miksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, wódkę, wymieszać szpatułką.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
Dodać kandyzowane owoce, rodzynki i posiekane drobno suszone owoce Helio.
Masę wyłożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
Pieczemy w temp. 180ºC przez około 40 minut (do suchego patyczka).
P.S.
Wiem, że większość moich zdjęć wygląda bardzo podobnie. Na tym samym tle.
Zakochałam się w ściereczce kuchennej ze sklepu www.tarkaimiarka.pl
Tam kupiłam też genialną karbowaną keksówkę 😉
artykuł sponsorowany