Keks świąteczny

Składniki:

1 kostka masła

1 szkl. cukru

5 jajek (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szkl mąki

2 łyżki wódki, lub rumu

1 opakowanie owoców kandyzowanych (100g)

1 garść rodzynek

1/2 opakowania suszonych owoców Helio

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać po 1 żółtku, nadal miksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, wódkę, wymieszać szpatułką.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.

Dodać kandyzowane owoce, rodzynki i posiekane drobno suszone owoce Helio.

Masę wyłożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.

Pieczemy w temp. 180ºC przez około 40 minut (do suchego patyczka).

P.S.

Wiem, że większość moich zdjęć wygląda bardzo podobnie. Na tym samym tle.

Zakochałam się w ściereczce kuchennej ze sklepu www.tarkaimiarka.pl

Tam kupiłam też genialną karbowaną keksówkę 😉

artykuł sponsorowany

keks1

keks2

keks3

keks4