Składniki:
1 puszka masy makowej Helio
500 g mąki
1 szkl cukru
4 żółtka
5 dag świeżych drożdży
2 szkl mleka
1/2 kostki masła
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 garść rodzynek (opcjonalnie)
sól
1 dodatkowe żółtko – do posmarowania makowca
Drożdże wkładam do plastikowej miski, dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki cukru – mieszam. Dodaję 1 łyżkę mąki i odstawiam zaczyn na 10- 15 minut.
Masło rozpuszczam (można w mikrofalówce).
Rodzynki zalewam ciepłą wodą (w miseczce) – odstawiam na kilkanaście minut.
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję zaczyn, resztę mleka, mąkę, sok z cytryny, masło. Wyrabiam ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Można dodać trochę mąki, jeśli okaże się nadal za luźne. Przykrywam ściereczką miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki.
Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie).
Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Lukier- 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier puder – około 5 łyżek. Mieszam, polewam po ostudzonym makowcu.
artykuł sponsorowany