Makowiec drożdżowy

Składniki:

1 puszka masy makowej Helio

500 g mąki

1 szkl cukru

4 żółtka

5 dag świeżych drożdży

2 szkl mleka

1/2 kostki masła

1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

1 garść rodzynek (opcjonalnie)

sól

1 dodatkowe żółtko – do posmarowania makowca

Drożdże wkładam do plastikowej miski, dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki cukru – mieszam. Dodaję 1 łyżkę mąki i odstawiam zaczyn na 10- 15 minut.

Masło rozpuszczam (można w mikrofalówce).

Rodzynki zalewam ciepłą wodą (w miseczce) – odstawiam na kilkanaście minut.

Żółtka ucieram z cukrem, dodaję zaczyn, resztę mleka, mąkę, sok z cytryny, masło. Wyrabiam ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Można dodać trochę mąki, jeśli okaże się nadal za luźne. Przykrywam ściereczką miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki.

Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie).

Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Lukier- 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier puder – około 5 łyżek. Mieszam, polewam po ostudzonym makowcu.

artykuł sponsorowany

makowiec7

makowiec6

makowiec5

makowiec4

makowiec3

makowiec2

makowiec