Uwielbiam sezonowość.
W sklepach pojawiają się warzywa, które inspirują mnie do przygotowania obiadu.
Dzisiaj znalazłam młodą, polską kapustkę. Na myśl przyszło mi od razu: “kapuśniak” i oto jest, a właściwie był… pyszny 🙂
Składniki:
młoda kapusta
30 dag kiełbasy wiejskiej
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera (korzeń)
sól
pieprz
natka pietruszki
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę wiejską. Czekamy aż wodą się zagotuje. Smak kiełbaski przejdzie do wody. Wrzucamy pokrojoną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, selera i pietruszkę. Solimy wodę i gotujemy.
Gdy warzywa są miękkie doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Niby nic a pyszne 🙂