Wspaniałe. Nic więcej nie powiem. Musicie spróbować 🙂
Składniki:
80 g masła
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki mleka
2 jajka
150 g (3/4 szklanki) cukru
150 g (1 szklanka) mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
W rondelku na najmniejszym ogniu rozpuszczamy masło i czekoladę gorzką i deserową. Odstawiamy z gazu, wlewamy mleko – mieszamy.
W misce miksujemy jajka z cukrem. Gdy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy wąskim strumieniem czekoladę, a następnie mąkę z proszkiem – przesiane przez sito. Miksujemy na najmniejszych obrotach.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zakładamy obręcz.
Wylewamy masę.
Pieczemy 40-45 minut w 175 stopniach. Do suchego patyczka.
Polewa: rozpuszczamy masło i czekoladę w rondelku. Polewamy chłodne ciasto.
Szybkie, pyszne.