Pożywny obiad dla całej rodzinki.
Składniki:
szynka
cebula
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
olej
sól
pieprz
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
2 szkl. wywaru warzywnego
Na patelnię wlewam olej, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę. Szynkę przekładam do żaroodpornego naczynia. Na tym samym oleju (można ewentualnie dodać trochę więcej) podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję następnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dodaję sól, pieprz, wędzoną paprykę. Gdy warzywa się lekko rumienią zalewam je 2 szklankami wywaru warzywnego. Chwilę duszę.
Przekładam warzywa do mięsa. Wkładam wszystko do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50 minut.
Po tym czasie wyjmuję szynkę z warzywami. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną i wlewam ją do szynki – stworzy się aksamitny sos.
Podaję z ryżem, kaszą lub ziemniakami.