Gruszki w aromatycznym syropie – genialny deser

Szybki deser a aromat przypraw roznosi się po całym domu. Mimo, że jestem przeziębiona, to kardamon, goździki i anyż czuję wspaniale. Chłopcy zajadają gruszki a ja piszę dla Was ten przepis, żebyście i Wy mogli spróbować ich czym prędzej.

Składniki:

2,5 szkl. wody

1/2 szkl cukru

2 ziarenka kardamonu

2 gwiazdki anyżu

4 goździki

1 laska cynamonu

sok z 1/2 cytryny i dodatkowo skórka z 1/8 cytryny

5 gruszek

Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i przyprawy. Gotuję syrop. Gdy syrop jest już zagotowany dodaję gruszki i gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut.

Wyjmuję gruszki z wody i układam na talerzu.

Najlepiej smakują przestudzone.

Smacznego.