Testy przedświąteczne trwają. Testuję przepisy, by na Święta zabłysnąć wyjątkowymi smakami. Miał być sernik, ale chciałam zrobić coś innego, coś więcej. Tak oto powstał seromakowiec.
Składniki na ciasto kruche:
1,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
1 żółtko
125 g masła
szczypta soli
Składniki na masę makową:
1 puszka masy makowej z bakaliami Helio
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogu
4 jajka
1,5 szkl cukru pudru
100 g masła
1 budyń śmietankowy
Ze składników na ciasto kruche zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je. Tortownicę (28 cm lub 30 cm średnicy – wybierzcie dużą tortownice lub prostokątna blachę – ciacho wychodzi konkretne) wykładam papierem do pieczenia i wykładam na dno ciasto kruche. Piekę je w 180 stopniach przez 15 minut.
Odstawiam ciasto do wystygnięcia i zajmuję się masa makową.
1 puszkę maku z bakaliami Helio wykładam do miski, dodaję jajka i mąkę ziemniaczaną – miksuję i odstawiam.
Zabieram się za masę serową.
Ser mielę 2-3 razy w zależności jaki mam ser – jeśli bardziej miękki – aksamitny – wystarczy 2 razy – nie używam sera z wiaderka, tylko tego w kostkach lub kupowanego na wagę.
W oddzielnej misce miksuję białka. Odstawiam je na chwilę.
W mikserze ucieram masło z cukrem dodaje po 1 żółtku. Następnie dodaję twaróg, budyń i łączę ze sobą. Na koniec dodaję białka i delikatnie mieszam.
Na ciasto kruche wykładam masę makową, na nią masę serową.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.
artykuł sponsorowany