Wspaniała, aromatyczna, szybka. Cudowna zupa czosnkowa.
Składniki:
1 udko z kurczaka
woda
sól
pieprz
1 serek topiony śmietankowy (użyłam Hochland 100g)
3 łyżki śmietany 12%
2 łyżki mąki
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka czosnku staropolskiego w torebce (Kamis lub inny)
pietruszka
grzanki (gotowe, lub zrobione samodzielnie z chleba)
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udko z kurczaka. Gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy udko, dodajemy sól, pieprz, serek śmietankowy, 1 ząbek czosnku rozmiażdżony, 2 ząbki czosnku przekrojone na pół, czosnek granulowany i staropolski.
Gotujemy przez 15 minut do czasu rozpuszczenia się serka.
W kubeczku umieszczamy śmietanę i mąkę. Dodajemy trochę wody, energicznie mieszamy. Powstały płyn wlewamy do zupy, mieszamy. Gotujemy 10 minut.
Podajemy zupę z pietruszką i grzankami.
Zupa jest fenomenalna.