Szybki sernik na zimno

Pyszny, szybki, zniknął w ciągu godziny 🙂

Składniki:

1 opakowanie ciastek deserowych (ja użyłam Łakotek kokosowych 168 g)

70 g roztopionego masła

 

250 g mascarpone

250 g białego sera na sernik

1 szklanka cukru

2 łyżki cukru waniliowego

2 galaretki truskawkowe

1 łyżka żelatyny

250 g śmietany 36 %

 

Ciastka kruszę – można wrzucić je d miski i do skruszenia użyć tłuczka do ziemniaków. Dodaję masło. Mieszam. Układam równo masę na spód tortownicy 25 cm. Równomiernie rozkładam i dociskam by wygładzić powierzchnię.

1 galaretkę rozpuszczam w 1 szkl gorącej wody dodaję żelatynę. Mieszam. Studzę by była letnia.

Do miski wlewam śmietanę 36%. Miksuję na sztywno, dodaję ser i serek mascarpone, miksuję nadal. Dodaję cukier i cukier waniliowy. Dodaję wąskim strumieniem galaretkę z żelatyną. Miksuję. Wylewam na spód znajdujący się w tortownicy.

Wkładam do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie wyjmuję sernik i zalewam ostudzoną drugą galaretką wykonaną według instrukcji na opakowaniu.

Wkładam do lodówki na 1 godzinę.

Wyjmuję sernik i patrzę jak znika.

 

DSC_0119

 

DSC_0120