Pyszny, szybki, zniknął w ciągu godziny 🙂
Składniki:
1 opakowanie ciastek deserowych (ja użyłam Łakotek kokosowych 168 g)
70 g roztopionego masła
250 g mascarpone
250 g białego sera na sernik
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 galaretki truskawkowe
1 łyżka żelatyny
250 g śmietany 36 %
Ciastka kruszę – można wrzucić je d miski i do skruszenia użyć tłuczka do ziemniaków. Dodaję masło. Mieszam. Układam równo masę na spód tortownicy 25 cm. Równomiernie rozkładam i dociskam by wygładzić powierzchnię.
1 galaretkę rozpuszczam w 1 szkl gorącej wody dodaję żelatynę. Mieszam. Studzę by była letnia.
Do miski wlewam śmietanę 36%. Miksuję na sztywno, dodaję ser i serek mascarpone, miksuję nadal. Dodaję cukier i cukier waniliowy. Dodaję wąskim strumieniem galaretkę z żelatyną. Miksuję. Wylewam na spód znajdujący się w tortownicy.
Wkładam do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmuję sernik i zalewam ostudzoną drugą galaretką wykonaną według instrukcji na opakowaniu.
Wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Wyjmuję sernik i patrzę jak znika.