Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy jest idealny, gdy po upieczeniu posiada chrupiącą skorupkę na zewnątrz i płynny środek.

Składniki:

3 jajka
100 g gorzkiej czekolady
50 g mąki
100 g cukru
110 g miękkiego masła
trochę masła do smarowania kokilek
kakao do oprószenia kokilek

ulubione lody opcjonalnie

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Smarujemy kokilki masłem i oprószamy je kakaem. Wychodzi 5 kokilek wypełnionych do połowy masą.

Na parze rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy jajka i powoli dodajemy cukier.
Miksujemy aż masa będzie puszysta.
Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ją do czekoladowej masy. Mieszamy.
Do jajek z cukrem powoli dodajemy czekoladę i delikatnie krótko miksujemy.
Wlewamy do kokilek.

Pieczemy 12 minut w 180 stopniach.