Muffiny z jabłkami

Muffiny to idealny pomysł na szybki i pyszny deser. Lubią je dzieci a dorośli mają wiele frajdy przy tworzeniu nowych smaków słodkich muffinek i jeszcze więcej przy jedzeniu.

Składniki:

2 duże soczyste jabłka
5 łyżeczek cynamonu
100g masła (może być miks tłuszczowy)
2 łyżki miodu
125 ml mleka
2 jajka
150g brązowego cukru
250g mąki (najlepiej tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru wanilinowego
30g mielonych migdałów
20g drobno posiekanych orzechów
(do posypania po wierzchu)

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), posypać 4 łyżeczkami cynamonu, wymieszać, odstawić na chwilę. W misce roztopić masło z miodem, przestudzić, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. W międzyczasie formę na muf finy wyłożyć papilotkami, a piekarnik nagrzać do 190 stopni C. W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, 1 łyżeczkę cynamonu. Do suchych składników dodać mokre oraz jabłka. Całość delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Nałożyć równe porcje do przygotowanych papilotek, posypać orzeszkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut do suchego patyczka i zarumienionego wierzchu. Smacznego.