Pyszny makaron o wyrazistym smaku. Doskonały pomysł na cudowny obiad.
Składniki:
makaron farfalle
2 filety z kurczaka
150 g szpinaku baby
100 g pomidorów suszonych na słońcu
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 kieliszek półwytrawnego białego wina (około 100 ml)
3 łyżki śmietany 18%
kilka pomidorków koktajlowych
listki świeżej bazylii
sól
pieprz
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu.
Na patelni umieszczamy masło. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka solimy i pieprzymy. Gdy kurczak się usmaży, wyjmujemy go łyżką cedzakową. Zostawiamy masło na którym smażył się kurczak. Kurczaka odkładamy na bok. Wrzucamy do masła szpinak. Jeśli zostało Wam mało tego masła możecie dodać jeszcze jedną łyżkę. Do szpinaku dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, oregano. Dusimy wszystko razem aż szpinak straci swoją objętość.
Dolewamy wino, dodajemy kurczaka i mieszamy. Wino powinno wyparować. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy, chwilę dusimy. Dodajemy makaron, mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii.
Smaczne to było 😉