Dorada z bagietką czosnkową

Dorada – ta ryba występuje w Morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego.
Niedroga, łatwo odchodzą od niej ości, mięso soczyste, łatwa do przygotowania.
To jest moja alternatywa dla wszechobecnej pangi, której nie kupuję odkąd obejrzałam w tv program na temat hodowli tych ryb. Dorsz to ryba której jestem jeszcze w stanie zaufać i której mięso jest soczyste i smaczne.
Dorada to moje odkrycie innego smaku. Nie potrzebuje wielu składników by smakowała dobrze 🙂
Poniżej mój pomysł na doradę w kilkanaście minut.

Składniki:
dorada
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
bagietka z masłem i czosnkiem (możemy kupić mrożoną lub przyrządzić ją samodzielnie nacinając bagietkę i umieszczając w jej szczelinach masło wymieszane z czosnkiem, później na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek gotowy)

Doradę myjemy i osuszamy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia bez przykrywki. Dodajemy oliwę, sól, pieprz- nacieramy rybę. Nacinamy doradę w 3 miejscach i wciskamy tam plasterki czosnku. Do środka dorady wkładamy także kilka plasterków czosnku i na wierzch ryby.
Pieczemy w piekarniku 20 minut. Dokładamy na 10 minut bagietki -jeśli są mrożone (jeśli świeże smarujemy je masłem czosnkowym i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty).

Szybkie, pyszne 🙂