Cudowny domowy pasztet

Przepis idealny. Pasztet wyśmienity. Robię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę.

Pasztet można zrobić z szynki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak naprawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs), bo na 2 kg jest ten przepis.

 

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

1 kg drobiu

20 dag boczku wędzonego

2 cebule

2 jajka

30 dag wątróbki

40 dag pieczarek

2 małe marchewki

1 duża pietruszka

1/4 selera

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie

tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy

olej

Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu.

Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły.

Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę.

Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy.

Gdy wszystkie składniki są miękkie, wykładam je kolejno na sito.

Mielę 2 razy w maszynce do mielenia.

Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił.

Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo.

 

pasztet1_j

pasztet2

pasztet3