Przepis idealny. Pasztet wyśmienity. Robię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę.
Pasztet można zrobić z szynki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak naprawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs), bo na 2 kg jest ten przepis.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 kg drobiu
20 dag boczku wędzonego
2 cebule
2 jajka
30 dag wątróbki
40 dag pieczarek
2 małe marchewki
1 duża pietruszka
1/4 selera
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie
tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy
olej
Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu.
Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły.
Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę.
Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy.
Gdy wszystkie składniki są miękkie, wykładam je kolejno na sito.
Mielę 2 razy w maszynce do mielenia.
Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo.