Szybkie ciacho, bardzo smaczne.
Oczywiście idąc w myśl mojej zasady – prosto, niewiele składników i ma się szybko robić 😉
No i robi się 🙂
Składniki na ciasto:
1 kostka masła (200 g) – masło powinno być miękkie
200 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła
1 szkl mąki
1/2 szkl cukru kryształu
Dodatkowo:
śliwki węgierki – ja użyłam 15 śliwek
Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki.
Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami tak by powstała kruszonka.
Ciasto: Masło umieszczam w misce i miksuję aż zrobi się jasne. Dodaję cukier puder i nadal miksuję, by powstała jednolita masa. Dodaję po 1 jajku nadal miksując. Dodaję po 1 łyżce mąki – nieco zmniejszam obroty miksera.
Wykładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układam śliwki przecięciem do góry, posypuję kruszonką.
Piekę 180 stopniach przez 45-50 minut.
Podaję ciasto posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).