Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciacho, bardzo smaczne.

Oczywiście idąc w myśl mojej zasady – prosto, niewiele składników i ma się szybko robić 😉

No i robi się 🙂

Składniki na ciasto:

1 kostka masła (200 g) – masło powinno być miękkie

200 g cukru pudru

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka (w temperaturze pokojowej)

 

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki masła

1 szkl mąki

1/2 szkl cukru kryształu

 

Dodatkowo:

śliwki węgierki – ja użyłam 15 śliwek

 

Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki.

Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami tak by powstała kruszonka.

Ciasto: Masło umieszczam w misce i miksuję aż zrobi się jasne. Dodaję cukier puder i nadal miksuję, by powstała jednolita masa. Dodaję po 1 jajku nadal miksując. Dodaję po 1 łyżce mąki – nieco zmniejszam obroty miksera.

Wykładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układam śliwki przecięciem do góry, posypuję kruszonką.

Piekę 180 stopniach przez 45-50 minut.

Podaję ciasto posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).

 

ciasto ze sliwkami

ciasto ze sliwkami1

ciasto ze sliwkami2

ciasto ze sliwkami3