Ciasto kakaowe z jabłkami

To przepis mojej mamy. Nazwa tego ciasta nie zachęca, bo brzmi zaskakująco – salceson. Ale smak przypomina ten z dzieciństwa.

Mam z tym ciastem ogromny problem. Bo gdy go robię, nie jestem w stanie nawet wykonać zdjęcia, bo chłopcy czekają z nożem i talerzykami by móc się nim poczęstować.

Składniki:
3 jajka
szczypta soli
1 szkl cukru pudru
1,5 szkl mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl oleju słonecznikowego
2 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżki kakao
6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka skondensowanego
1 płaska łyżeczka masła

(rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy

Jajka, sól, cukier waniliowy i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy olej, dalej miksujemy. Dodajemy kolejno kakao, proszek do pieczenia nadal miksujemy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy. Dodajemy jabłka.

Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut w keksówce wysmarowanej masłem i opruszonej mąką.

Wystudzone ciasto można polać polewą z gorzkiej czekolady.

Mokre, winne, smakowite ciasto.