Placki ziemniaczane z sosem mięsnym

Placki ziemniaczane z mięsnym sosem, nazywane plackami po węgiersku? Bardzo proszę.

Składniki:

mięso wieprzowe
1 l wody

2 czerwone papryki

10 pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka mąki pszennej

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

olej do smażenia

majeranek, sól, pieprz do smaku, ostra papryka

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

180 g śmietany 18%

 

Mięso kroję w kostkę, obtaczam w mące, smażę na oleju. Dodaję do gotującej się wody. Na patelni po mięsie smażę cebulę w piórka, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, wraz z rozgniecionym czosnkiem. Przekładam do garnka z gotującym się mięsem. Smażę pieczarki, wkładam do garnka.

Dodaję pozostałe składniki (oprócz koncentratu i śmietany), duszę godzinę.

Pod koniec dodaję i śmietanę.

Podaję z plackami pieczonymi w piekarniku. Przepis dostępny tutaj>>