Bruschetta z pomidorami i bazylią

Znalazłam cudowną portugalską oliwę. Jest tak genialna, że mogłabym ją jeść z samą bagietką.

Takie oto śniadanko zrobiliśmy sobie dzisiaj.

Składniki:

1 bagietka

3 dojrzałe pomidory

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól

pieprz

15 listków bazylii

ser mozzarella z bazylią

Pomidory nacinam w krzyżyk i zalewam wrzątkiem. Obieram ze skórki, wyjmuję gniazda nasienne. Kroję w kostkę. Umieszczam w misce, dodaję oliwę, posiekaną świeżą bazylię, 2 ząbki rozmiażdżonego czosnku, sól, pieprz. Mieszam.

W oddzielnej misce rozmiażdżam 1 ząbek czosnku, dodaję oliwę, sól. Mieszam. Tą mieszanką smaruję kromki bagietki i wkładam je do piekarnika do czasu. aż bagietka się zarumieni.

Wyjmuję bagietki z piekarnika, nakładam na nie pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Pycha.

artykuł sponsorowany

brus_m1