Znalazłam cudowną portugalską oliwę. Jest tak genialna, że mogłabym ją jeść z samą bagietką.
Takie oto śniadanko zrobiliśmy sobie dzisiaj.
Składniki:
1 bagietka
3 dojrzałe pomidory
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
15 listków bazylii
ser mozzarella z bazylią
Pomidory nacinam w krzyżyk i zalewam wrzątkiem. Obieram ze skórki, wyjmuję gniazda nasienne. Kroję w kostkę. Umieszczam w misce, dodaję oliwę, posiekaną świeżą bazylię, 2 ząbki rozmiażdżonego czosnku, sól, pieprz. Mieszam.
W oddzielnej misce rozmiażdżam 1 ząbek czosnku, dodaję oliwę, sól. Mieszam. Tą mieszanką smaruję kromki bagietki i wkładam je do piekarnika do czasu. aż bagietka się zarumieni.
Wyjmuję bagietki z piekarnika, nakładam na nie pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Pycha.
artykuł sponsorowany