Biszkopcik z serem i galaretką

Szybkie ciasto idealne do kawy.

Potrzebujemy

borówki

1 galaretkę – owoce leśne na wierzch ciasta (1 galaretka będzie także potrzebna do masy serowej)

Składniki na biszkopt:

2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo żółtka i nadal miksujemy, dodajemy cukier. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę tortową wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masa serowa:

1 śmietanę 30% małą (200g)

ser biały (250 g)

1 galaretka – owoce leśne

Śmietankę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy biały ser przemielony przez maszynkę (lub jeśli nie macie ochoty mielić sera można go zmiksować blenderem 😉 ze śmietanką i galaretką) miksujemy. Dodajemy 1/4 szkl. galaretki którą wcześniej rozpuściliśmy w 1/2 szkl gorącej wody. Reszta rozpuszczonej galaretki trafi na wierzch ciasta.

Miksujemy z galaretkę i odstawiamy aż masa stężeje początkowo w misce.

Na ostudzony biszkopt nakładamy tężejącą masę serową.

Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie układamy borówki.

Drugą galaretkę rozpuszczamy w 2,5 szkl gorącej wody i dodajemy resztę galaretki wcześniej rozpuszczonej do masy serowej.

Wylewamy na borówki i masę serową tężejącą galaretkę.

Wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.