Bardzo szybkie, banalnie proste bułeczki pszenne.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/4 kostki drożdży (25 g)
1 szkl. ciepłego mleka
1/2 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 kostki roztopionego masła
Do plastikowej miski wlewamy mleko, dodajemy 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże – mieszamy by drożdże się rozpuściły. Odstawiamy przykrywając ściereczką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie plastikowym nożem wykrawamy po kawałku ciasta z miski i formujemy kulki.
Kulki układamy w blasze na pieczenia do pieczenia. Powinno wyjść 12 bułeczek.
Przykrywamy kulki ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie nacinam ostrym nożem na pół.
Piekę w 180 stopniach przez 25 minut – do zrumienienia.