Kto powiedział, że babkę należy jeść, serwować jedynie w święta wielkanocne?
Ja mówię Wam – zawsze 🙂
Bo to bardzo proste ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, czyli coś dla mnie!
Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (250g)
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania babki
bułka tarta i margaryna do wysmarowania i obsypania formy na babkę w środku
Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.
Jajka wbijamy do miski i miksujemy. Dodajemy stopniowo cukier waniliowy i 1 szkl cukru. Miksujemy na puszystą masę.
Mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek d pieczenia mieszamy ze sobą i powoli dodajemy do masy jajecznej, mieszamy lub delikatnie miksujemy.
Dodaję rozpuszczoną margarynę. Mieszam szpatułką.
Do wysmarowanej margaryn i wysypanej bułką tartą formy wykładam połowę masy. Do drugiej części dodaję 2 łyżki kakao – mieszam. Wykładam ciemną masę do formy (na jasną masę).
Piekę w 175 stopniach przez 45 minut (do max godziny – należy kontrolować babkę, różne piekarniki różnie pieką )