Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1 łyżka natki pietruszki
6 dojrzałych pomidorów
10 listków bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
papryka chilli mielona
śmietana 18%
1 łyżeczka przyprawy warzywnej Plenus – naturalna – skład: pasternak, marchew, cebula, kurkuma, pietruszka nać, pieprz czarny, lubczyk nać, czosnek, kolendra, kozieradka, sól, kminek, cynamon, kmin, imbir, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chilli.
Do garnka z wodą wrzucamy obrane i pokrojone w plastry marchewkę i pietruszkę. Ja dodałam przyprawę naturalną Plenus (możecie ją kupić tutaj>> www.galeriaherbat.pl za 2,99 zł) i dodałam trochę soli. Wy możecie zrobić bulion warzywny lub mięsny. Chwilę gotujemy.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę dusimy. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę – bez skórki i gniazd nasiennych. Chwilę smażymy, dodajemy rozmiażdżony czosnek.
Do garnka wrzucamy zawartość patelni, mieszamy, gotujemy, dodajemy pieprz i chilli.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy natkę pietruszki i bazylię i blendujemy.
Podajemy z kleksem śmietany 18% i bagietką czosnkową.
artykuł sponsorowany