Focaccia

Uwielbiamy oliwę z oliwek. Focaccia już od dawna chodziła mi po głowie, ale nie mogłam nigdzie dopaść świeżego rozmarynu. Udało się. Mam. Cała doniczka. Tymczasem do focacci potrzebowałam zaledwie gałązki.

Składniki na zaczyn:

7 g suchych drożdży

2 łyżki mąki pszennej

1/4 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

Składniki umieszczam w misce, mieszam drewnianą łyżką, lub ręką i przykrywam folią lub ściereczką by zaczyn urósł. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dodaję:

1,5 szkl. mąki pszennej

2 łyżeczki soli

1 łyżkę oliwy z oliwek

1/2 szkl. ciepłej wody

Mieszam dokładnie aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i od ręki. Jeśli za bardzo się klei można dodać odrobinkę mąki. Ciasto powinno być luźne.

Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin. U mnie rosło 4 godziny.

Po tym czasie wyjęłam ciasto do wysmarowanej oliwą z oliwek prostokątnej brytfanki. Rozłożyłam ciasto.

Przykryłam ciasto ponownie ściereczką o pozwoliłam mu wyrosnąć (przez 1 godzinę)

Po tym czasie ciasto wysmarowałam 1 łyżką oliwy, i palcami zrobiłam wgłębienia. Poukładałam rozmaryn – porwaną 1 gałązkę, czarne oliwki przekrojone na pół i połówki pomidorków koktajlowych. Posypałam grubo zmieloną solą.

Piekłam w 200 stopniach przez 25 minut.

Podaję z oliwą w której można moczyć ciasto a także z dodatkowymi oliwkami, pomidorkami.