Chlebek ziołowy

Zbyt dużo pieczywa kupionego na weekend? Chlebek staje się twardy, nie macie pomysłu co z nim zrobić? Mega prosty, bardzo szybki w przygotowaniu chlebek ziołowy z serami.

Chleb nacinamy pod kątem (tak jakbyśmy chcieli ukroić kromki tylko pod kątem nie na prosto). Nie przecinamy do samego spodu. Następnie robimy kratownicę.

W misce mieszamy:

25 g masła (1/8 kostki masła)

2 ząbki czosnku – rozgniecione

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Dodatkowo przygotowujemy

20 dag startego sera – np edamski lub gouda

20 dag startej mozzarelli

Sery mieszamy razem.

W rowki między chlebem wkładamy masło z ziołami i dokładamy ser.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Tak by ser się rozpuścił. Zajadamy ciepły – ser wspaniale będzie się ciągnął…