Chleb z mąki orkiszowej

Ależ ja uwielbiam ten chlebek. Robi się go bardzo szybko, znika chyba jeszcze szybciej. Przepis idealnie na 1 bochenek, dzięki czemu wykonany wieczorem wystarczy by nacieszyć się ciepłym z odrobiną masełka na kolację i na śniadanie.

Musicie go spróbować. Jest bajecznie prosty i absolutnie niebywale pyszny.

Składniki:

420 g mąki orkiszowej

7 g suchych drożdży

250 ml (1 szkl) ciepłej wody

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Możecie użyć miksera. Ja mam to szczęście, ze posiadam taki, który tą czynność wykonuje za mnie.

Ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.

Formę na chleb smaruję oliwą i posypuję płatkami owsianymi. Wykładam do foremki ciasto, smaruję wierzch oliwą, posypuję płatkami owsianymi, ponownie przykrywam ściereczką i pozwalam ciastu ponownie rosnąć przez kolejne 30 minut.

Po tym, czasie piekę chlebek w 200 stopniach przez 30 minut – zaglądam przez szybkę kontrolując stopień wypieczenia.