Ależ ja uwielbiam ten chlebek. Robi się go bardzo szybko, znika chyba jeszcze szybciej. Przepis idealnie na 1 bochenek, dzięki czemu wykonany wieczorem wystarczy by nacieszyć się ciepłym z odrobiną masełka na kolację i na śniadanie.
Musicie go spróbować. Jest bajecznie prosty i absolutnie niebywale pyszny.
Składniki:
420 g mąki orkiszowej
7 g suchych drożdży
250 ml (1 szkl) ciepłej wody
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Możecie użyć miksera. Ja mam to szczęście, ze posiadam taki, który tą czynność wykonuje za mnie.
Ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Formę na chleb smaruję oliwą i posypuję płatkami owsianymi. Wykładam do foremki ciasto, smaruję wierzch oliwą, posypuję płatkami owsianymi, ponownie przykrywam ściereczką i pozwalam ciastu ponownie rosnąć przez kolejne 30 minut.
Po tym, czasie piekę chlebek w 200 stopniach przez 30 minut – zaglądam przez szybkę kontrolując stopień wypieczenia.