Biszkopt z ananasami i brzoskwiniami

Cudowne ciasto. Mokry biszkopt, słodki budyń, owoce które dodają lekkości i świeżości.

Składniki:

Na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.

Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).

Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.

Wykładamy masę do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Zostawiamy biszkopt do wystudzenia. Gdy już jest chłody usuwamy papier do pieczenia a sam biszkopt wkładamy z powrotem do brytfanny ale obracamy go do góry nogami. Tak by powierzchnia od której odszedł papier była na górze. Dlaczego tak robię? Bo ta powierzchnia nie ma spieczonej skórki i wchłania fantastycznie sok z owoców, dzięki czemu biszkopt będzie mokry.

Budyń:

3 budynie waniliowe

1 puszka brzoskwiń

1 puszka ananasa

Sok z ananasa i brzoskwiń umieszczamy w garnku. Dodajemy 2 szkl. wody (tak by łącznie woda + soki miały objętność 1 litra)

Na biszkopt układamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ananasa.

Sok z brzoskwiń i ananasa z dodatkiem wody gotujemy odlewając wcześniej 1/2 szkl zimnego płynu w tym płynie rozpuszczamy 3 budynie waniliowe. Gdy płyn się zagotuje zdejmujemy do z ognia, dolewamy budyń i szybko mieszamy. Ciepły budyń wykładamy na owoce.

Ananasowa skorupka:

20 dag wiórków kokosowych

1/2 kost margaryny

1 szkl cukru

2 jajka

W misce miksujemy margarynę a jajkami, dodajemy cukier. Gdy masa jest gładka dodajemy wiórki. Mieszamy chwilę. Wykładamy masę na budyń.

Wkładamy ciasto do piekarnika na 10 min 200 stopni by skórka z wierzchu nabrała koloru.