Cudowne ciasto. Mokry biszkopt, słodki budyń, owoce które dodają lekkości i świeżości.
Składniki:
Na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.
Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).
Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.
Wykładamy masę do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Zostawiamy biszkopt do wystudzenia. Gdy już jest chłody usuwamy papier do pieczenia a sam biszkopt wkładamy z powrotem do brytfanny ale obracamy go do góry nogami. Tak by powierzchnia od której odszedł papier była na górze. Dlaczego tak robię? Bo ta powierzchnia nie ma spieczonej skórki i wchłania fantastycznie sok z owoców, dzięki czemu biszkopt będzie mokry.
Budyń:
3 budynie waniliowe
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasa
Sok z ananasa i brzoskwiń umieszczamy w garnku. Dodajemy 2 szkl. wody (tak by łącznie woda + soki miały objętność 1 litra)
Na biszkopt układamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ananasa.
Sok z brzoskwiń i ananasa z dodatkiem wody gotujemy odlewając wcześniej 1/2 szkl zimnego płynu w tym płynie rozpuszczamy 3 budynie waniliowe. Gdy płyn się zagotuje zdejmujemy do z ognia, dolewamy budyń i szybko mieszamy. Ciepły budyń wykładamy na owoce.
Ananasowa skorupka:
20 dag wiórków kokosowych
1/2 kost margaryny
1 szkl cukru
2 jajka
W misce miksujemy margarynę a jajkami, dodajemy cukier. Gdy masa jest gładka dodajemy wiórki. Mieszamy chwilę. Wykładamy masę na budyń.
Wkładamy ciasto do piekarnika na 10 min 200 stopni by skórka z wierzchu nabrała koloru.