Rogaliki drożdżowo – maślane z masą krówkową

Absolutnie fenomenalne, mięciutkie. Doskonały dodatek do porannej kawy. Z porcji wychodzi 16 rogalików, więc jest się czym dzielić 🙂

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

10 g drożdży świeżych

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki letniego mleka

50 g roztopionego masła

1/2 puszki masy krówkowej – u mnie Helio – jest najlepsza 🙂

cukier puder – do posypania

białko z 1 jajka – do posmarowania rogalików

Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru (z całej ilości 1/3 szkl), 1 łyżkę mąki. Mieszamy do czasu aż drożdże się rozpuszczą. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia – na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (resztę cukru, mąki, masło, jajka), mieszamy ciasto, Formujemy kulkę, zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy okrągły placek i dzielimy go na 8 części. Na każdą część przy któtszym boku powstałego trójkąta układamy 1 łyżeczkę masy krówkowej. Zawijamy rogaliki zaczynając od miejsca gdzie jest masa.

Rogaliki układamy na blasze, na papierze do pieczenia.

Tak przygotowane rogaliki (16 szt) przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 -20 minut – do zrumienienia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

artykuł sponsorowany

rogaliki

rogaliki2