Absolutnie fenomenalna sałatka, którą miałam okazję spróbować u koleżanki. Baaardzo mi smakowała, więc dzielę się z Wami tym przepisem.
Bardzo szybka w wykonaniu, kilka składników. Doskonała jako dodatek do śniadanka, na lunch do pracy, lub dla niespodziewanych gości.
Składniki:
200 g makaronu ryżowego
2 ogórki
200 g szynki konserwowej pokrojonej w kostkę
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 szkl. jogurtu naturalnego greckiego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przekładamy do miski. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na chwilę, by ogórek puścił wodę. Odciskamy ogórka, wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę konserwową. Dodajemy koperek. Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, wlewamy jogurt do miski – mieszamy wszystko.
Smacznego.