Fantastyczna przekąska, choć u nas był to obiad. Baaardzo dobry obiad 😉
Składniki:
bakłażan
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
kilka listków bazylii
Bakłażana przekrawamy na pół, usuwamy zielone ogonki. Umieszczamy bakłażana w naczyniu żaroodpornym. Na głębokość około 1 cm kroimy ziarenka bakłażana – miąższ. Uważamy by nie przebić skórki. Solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy 1 łyżką oliwy wymieszaną z rozgniecionym ząbkiem czosnku, układamy na przemian pomidory w plastrach i plasterki mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, solimy, pieprzymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Podajemy z listkami bazylii.